Search Engine Optimization: Wat is het en hoe werkt het?

Wij staan open voor jouw ambitie

Bel ons vrijblijvend:
0318 – 209 439

00:05:00 min. 13-02-2017

Search engine optimization, afgekort SEO, is het online vindbaar maken van een website. Hoe kom je hoger in Google? Door search engine optimization toe te passen. In deze blog wordt toegelicht wat SEO inhoudt, wat je er aan hebt en hoe het werkt.

Wat is search engine optimization?

Search engine optimization is het verbeteren van je vindbaarheid binnen Google. Het gaat bij SEO om de organische zoekresultaten. Er zijn ontzettend veel onderdelen van SEO. Elk van deze onderdelen verbeteren de vindbaarheid van een website in Google. Belangrijke onderdelen van SEO zijn:

  • Content optimalisatie
  • Linkbuilding
  • Techniek van de website
  • Social media

Het is wel belangrijk om te onthouden, dat je geen website maakt voor zoekmachines. Het gaat uiteindelijk om de bezoeker op de website, de doelgroep. Voor hen moet de website geoptimaliseerd worden. Het is belangrijk dat teksten geoptimaliseerd zijn zodat ze goed vindbaar zijn in Google, maar ook zodat de website beter wordt voor de bezoeker. Je schrijft voor je bezoeker, niet voor Google. Daarom is zoekmachine optimalisatie in dit geval minder belangrijker.

Wat heb ik aan search engine optimization?

Het klinkt allemaal interessant. Search engine optimization om hoger te ranken in Google. Maar wat heb je daar nu eigenlijk aan? Het is belangrijk om hoog te ranken in Google, omdat dit vaak de eerste stap is voor de meeste internet gebruikers. Heb je iets nodig? Dan Google je wat de mogelijkheden zijn. Heb je een vraag? Ook dan ga je direct naar Google om op zoek te gaan naar het antwoord.

search engine optimizationJe loopt ontzettend veel bezoekers mis, wanneer zoekmachines jouw website niet kunnen vinden. Het verkeer op een website wordt door een heel groot deel bepaald door zoekmachines als Google. En het succes van jouw website? Dat wordt bepaald door het aantal bezoekers uit de doelgroep dat op jouw website terecht komt.

Vindbaar zijn op de tweede of derde pagina in Google is niet genoeg. Wist je dat bijna 72% van het aantal kliks gebeurt op de eerste pagina in Google? En daarvan gaat 67% van het aantal kliks naar de eerste 5 resultaten. Het is dus super belangrijk om bij de eerste 5 resultaten te staan, anders komen er alsnog geen bezoekers naar jouw website.

Hoe werkt SEO?

Het optimaliseren van een website bestaat uit veel verschillende onderdelen. Zoekmachines worden steeds slimmer, waardoor vandaag de dag honderden factoren meetellen voor de ranking van de website in Google of andere zoekmachines. We lichten hieronder een paar belangrijke factoren toe.

Content optimalisatie

Een belangrijk onderdeel van search engine optimization is content optimalisatie. Een belangrijk tip van Google is: schrijf pagina’s voor bezoekers, niet voor zoekmachines. Zorg daarnaast dat de website genoeg content bevat. Er moet genoeg informatie te vinden zijn.

Deze informatie moet op de juiste manier op de website geplaatst worden. Met H1, H2 en H3 koppen boven de alinea’s, de juiste omschrijving bij afbeeldingen en een URL met het juiste zoekwoord erin. Om de juiste zoekwoorden te bepalen, moet een zoekwoorden onderzoek worden uitgevoerd. Waar zoekt de doelgroep naar? Dan moet je daar over schrijven.

Linkbuilding

Door te bepalen hoeveel andere websites naar jouw website linken, kan Google inschatten hoe populair je bent. Google ziet het het als het ware als een schoolplein. Wordt er over je gepraat waar je zelf niet bij bent? Dan zul je wel populair zijn, anders zouden ze niet over je praten. Zo werkt het ook met websites. Linken andere websites naar jou? Dan zul je wel populair en dus een betrouwbare bron zijn. Het is hierbij belangrijk dat de links naar jouw website relevant zijn en van een website komen met autoriteit.

Techniek van de website

De technische optimalisatie van een website is ook erg belangrijk voor Google. Google kijkt namelijk niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de kwaliteit van de website. Belangrijke onderdelen van de juiste technische SEO-optimalisatie, zijn:

  • Meta-tags
  • Title-tags
  • ALT-beschrijving
  • Goede internet linkstructuur
  • Zorg voor de juiste structuur van de website

Social media

Social media is een zeer goede aanvulling op een website. Waarom? Het verbetert de online vindbaarheid, zorgt voor meer naamsbekendheid en je kunt de interactie aangaan met de doelgroep. Daarnaast indexeert Google ook social media netwerken.

Wil je social media gaan inzetten? Dan is het wel belangrijk om te weten op welke social media kanalen de doelgroep zich bevindt, door een social media analyse te doen. Zo vind je op Instagram vooral een jonge doelgroep, terwijl een wat oudere en zakelijke doelgroep zich op Linkedin bevindt. Denk hier goed over na voordat je start met het inzetten van alle social media kanalen die je kent.

Beginnen met search engine optimization

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een goede SEO-strategie voor jouw organisatie? Dat snappen wij heel goed. SEO kost veel tijd, maar levert ook heel veel op. Kun je zelf de tijd er niet voor vinden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het uit te besteden, maar na deze uitleg kun je zelf ook alvast een begin maken. Start vandaag nog met jouw online succes!