Kan Google JavaScript indexeren?

Wij staan open voor jouw ambitie

Bel ons vrijblijvend:
0318 – 209 439

Geschreven door Robin Warlich

SEO specialist & Gamefanaat

3 min.

JavaScript wordt steeds vaker toegepast en dat is met goede reden. Je kunt er namelijk niet alleen mooie, maar ook dynamische applicaties mee ontwikkelen. Je website wordt er een stuk interactiever van. Het nadeel is echter dat Google vaak moeite heeft met het begrijpen van wat er op de website staat. Dit is in de afgelopen jaren al enorm verbetert, maar nog zeker niet optimaal. Nu reist al snel de vraag: “Kan Google JavaScript indexeren?” Lees verder en kom erachter.

Wat is JavaScript precies?

Over het algemeen worden websites gemaakt door middel van verschillende programmeer talen. De drie grootse en meest gebruikte zijn HTML, CSS en JavaScript. Het is van belang dat je weet wat HTML en CSS is, voordat JavaScript kan worden uitgelegd.

HTML: Dit staat voor HyperText Markup Language. Het is een programmeertaal die wordt gebruikt bij het schrijven van content. Het is als het ware het skelet van de website.

CSS: Deze afkorting staat voor Cascading Style Sheets en wordt gebruikt voor de opmaak en de vormgeving van de website. Dit houdt in dat met behulp van CSS de kleur en het lettertype van de tekst kan worden bepaald. Daarnaast bepaald CSS ook de vormgeving, opmaak en presentatie van de gehele website.

JavaScript: JavaScript wordt gebruikt om de webpagina interactief en dynamisch te maken. Zo wordt JavaScript bijvoorbeeld gebruik voor:

  • Paginering
  • Een slider van top producten
  • Reviews die zichtbaar worden
  • Reacties die in de vorm van een slider worden getoond

JavaScript is dus in staat om HTML en CSS programma’s te veranderen en te updaten. Het kan realtime berekeningen maken en data manipuleren. Dit gebeurt allemaal zonder de website opnieuw te hoeven laden.

HTML CSS JavaScript

Hoe wordt JavaScript geïndexeerd?

Google is in staat JavaScript te indexeren. Dit gebeurt echter niet altijd even soepel. Wanneer Google een traditionele HTML website indexeert, gebeurt dat in de volgende stappen:

1. Google download de HTML file.
2. Googlebot download de links van de broncode en bezoekt ze tegelijk.
3. Googlebot download de CSS files.
4. Vervolgens stuurt Googlebot alle gedownloade bronnen naar de Indexer van Google.
5. De Indexer zorgt ervoor dat de pagina wordt geïndexeerd.

Wanneer er echter JavaScript wordt gebruikt, wordt het voor Google lastiger om de website te indexeren. Omdat JavaSctipt de webpagina dynamisch maakt kunnen sommige dingen pas later worden ingeladen. Deze zijn dus niet direct zichtbaar, maar worden dat pas wanneer de gebruiker bijvoorbeeld begint met scrollen. Googlebot is echter niet in staat om natuurlijke gebruikers acties na te bootsen. Het indexeringsproces voor JavaScript ziet er dan ook als volgt uit:

1. Googlebot download de HTML file.
2. Google vindt geen links in de broncode omdat deze pas worden ingeladen nadat JavaScript is uitgevoerd.
3. Google download de CSS en JavaScript files
4. Google moet Google Web Rendering Service gebruiken om JavaScript te ontleden,  compileren en uit te voeren.
5. Web Rendering Service haalt de data van externe API’s en databases.
6. De indexer is nu in staat de content te indexeren

Wat kan er fout gaan?

Een website die gebruikt maakt van JavaScript is dus een stuk ingewikkelder dan een simpele website die alleen uit HTML en CSS bestaat. Ook Google ervaart dit zo. De volgende problemen kunnen ervoor zorgen dat Google niet in staat is om JavaScript te indexeren:

  • JavaScript is zwaar en neemt veel ruimte in beslag. Wanneer de webpagina hierdoor te groot wordt kan Google een timeout krijgen tijdens het renderen.
  • Er kunnen zich errors voordoen tijdens het renderen.
  • Cruciale JavaScript files kunnen geblokkeerd zijn voor Googlebot.


Google indexeert dagelijks miljarden webpagina’s. Omdat dit er zoveel zijn moet Google ervoor kiezen wat ze wel en niet indexeren. JavaScript neemt veel ruimte in beslag en daarom download Google alleen datgene waarvan zij denken dat het belangrijk is. Hierdoor kan het voorkomen dat ze dingen missen.

Conclusie

Google is dus in staat om JavaScript redelijk te begrijpen en dit zal in de toekomst alleen maar beter worden. Dit wil echter niet zeggen dat het probleemloos verloopt. Als het wel goed verloopt, is JavaScript dus niet per se slecht voor de organische vindbaarheid. Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar welke onderdelen van de website zijn gemaakt in JavaScript en deze te optimaliseren voor Google.