Amazon. Een onmisbaar platform binnen de Duitse markt

Wij staan open voor jouw ambitie

Bel ons vrijblijvend: 0318 – 209 439

Geschreven door Robin Warlich

SEO specialist & Gamefanaat

Bijna de helft van de online omzet in Duitsland is afkomstig van Amazon. En wist jij ook al dat bijna 60% van de Duitsers hun productzoektocht start op Amazon? Amazon is een belangrijk platform in Duitsland die je niet over het hoofd mag zien.

Wat is Amazon?

Amazon is voor veel mensen een bekend platform, maar voor de mensen onder ons die er nog nooit van gehoord hebben, volgt wat informatie. Amazon is officieel een Amerikaans bedrijf en is opgericht door Jeff Bezos, nu één van de rijkste mensen op aarde. Het is allemaal begonnen toen hij online boeken ging verkopen vanuit zijn garage. Over de jaren heen is het productassortiment steeds groter geworden. Nu geeft Amazon particulieren en bedrijven de mogelijkheid om hun eigen producten hierop te verkopen. In Duitsland is Amazon de grootste online marktplaats.

Amazon vs Amazon marketplace

Veel mensen weten vaak niet dat Amazon in Duitsland uit twee delen bestaat: Amazon.de en Amazon marketplace. Maar wat is nou precies het verschil? Als je winkelt bij Amazon.de bekijk je een assortiment van de producten die Amazon zelf te bieden heeft. Alle opbrengsten gaan hierbij dan ook rechtstreeks naar Amazon. Bij Amazon marketplace heb je een breed assortiment van producten die verschillende retailers aanbieden. Ook kun je bij Amazon marketplace tweedehands producten vinden. Bij Amazon marketplace gaat een deel van de kosten naar Amazon en de rest naar de retailer die het aanbiedt.

Amazon Marketplace zit wel helemaal verweven in Amazon, het is dus geen aparte URL. Je kan zien of je wat koop bij Amazon.de of Amazon Marketplace, door te kijken naar de verkoper van het product.

Amazon in het leven van een Duitser

60% Van de Duitsers begint zijn zoektocht naar een product op Amazon, eigenlijk is Amazon dus hun zoekmachine. Ook hebben meer dan 17 miljoen Duitse huishoudens een Amazon Prime-abonnement, dit zijn ongeveer 35 miljoen Duitsers. Met Amazon Prime kun je profiteren van snelle, gratis verzending en het onbeperkt kijken van series en films. Amazon is verantwoordelijk voor 48% van de online aankopen en dat is nog niet eens alles, want Amazon marketplace heeft ook nog een aandeel van 29% van de online aankopen.

Verkopen op Amazon

Je producten gaan verkopen op Amazon in Duitsland is daarom slimme zet, maar dit gaat wel samen met wat kosten. Deze kosten kunnen zijn: accountkosten, platformkosten en Fulfillment By Amazon.

Accountkosten

Als je gaat verkopen op Amazon maak je een seller-account aan, hierbij kun je tussen 2 soorten kiezen. Namelijk een Amazon individual seller-account of een Amazon professional seller-account. Met een Amazon professional seller-account heb je meer mogelijkheden.

Platform kosten

Als je op Amazon wilt verkopen moet je hiervoor kosten betalen. Deze kosten variëren van 10% tot 15% van de bruto verkoopwaarde van je product (exclusief btw). Welk percentage wordt gebruikt, hangt van de verkoopprijs af. Hoe goedkoper het product dat je wilt verkopen is, hoe hoger het percentage.

Fulfillment By Amazon (FBA)

Je kan natuurlijk zelf je producten opsturen naar je consumenten, maar dit kan ook via Amazon. Dit heet Fulfillment By Amazon. Je kunt dan je producten opsturen naar het Duitse Amazon Fulfillment Center, hier worden jouw producten dan opgeslagen. Vanuit daar zorgt Amazon voor de verzending en retour verwerking van jouw producten.

Ga jij al beginnen?

Ben jij van plan om met jouw bedrijf de stap te zetten in de Duitse markt? Vergeet dan zeker niet Amazon mee te nemen in jouw plan. Duitsland is super populair en groot in Duitsland en dit biedt dan ook zeker veel kansen. Waar wacht je nog op?